ALTTOVIULU

Alttoviulu on tavallisen viulun isosisko, jossa on tumman samettinen ja salaperäinen sointi. Se vastaa kutakuinkin lapsen äänialaa. Nykyisin alttoviulullakin voi mainiosti aloittaa soittoharrastuksen, koska lapsille sopivat, pienikokoisetkin soittimet soivat kauniisti ja niitä löytyy musiikkiopiston soitinvarastosta lainattaviksi. Alttoviulu on tärkeä soitin yhteissoitossa, niin jousikvartetissa kuin orkesterissakin, joten soittokavereita ja -tilaisuuksia aina löytyy!


BARITONITORVI

Baritonitorvi on tuubasoitin ja vaskisoitinten baritoniääni. Soittimen toinen nimi eufonium tulee kreikasta ja tarkoittaa kauniisti soivaa, joka kuvaakin hienosti baritonitorven ääntä. Baritonitorvi sopii kaikille muusikon aluille, tärkeintä opinnoissa on motivaatio ja se, että kokee soittimen äänen mieleisekseen.


FAGOTTI


HARMONIKKA

Harmonikka - soittimista suomalaisin! Sen opiskelun voi aloittaa jo alle kouluikäisenä, sotinhan kasvaa soittajan mukana. Ohjelmisto on erittäin monipuolinen alkaen lastenlauluista, kansanmusiikista, Bachin teosten ja virtuoosikappaleiden kautta aina nykyaikaiseen klassiseen musiikkiin. Harmonikkaa soitetaan niin soolona, pienemmissä kokoonpanoissa kuin orkesterissakin. ”Harmonikassa on kaikki.” (oppilas 5v.)


KANTELE

Kantele on Suomen kansallissoitin. Kanteleita on erilaisia ja eri kielimäärällä. Samantyyppisiä kielisoittimia soitetaan Virossa (kannel), Latviassa (kokles), Liettuassa (kankles) ja Venäjällä (gusli ja kantele). Soitinvalmennuksessa soitetaan 5-kielistä kanteletta, mutta isonkanteleen soitto aloitetaan yleensä 7-9 -vuoti­aana.

Nykyisin kanteleella soitetaan kaikenlaista musiikkia kansanmusiikista klassiseen ja uuteen musiikkiin asti. Kanteleensoittoa voi Suomessa opiskella yli 50 musiikkioppilaitoksessa aina korkeakoulutasolle asti. Sähkökantele on soittimen uusin kehitysmuoto.


KIRKKOURUT  

Urut (kirkkourut) ovat soittimista äänialaltaan laajin ja kooltaan massiivisimmat. Urut tyypillisesti rakennetaan kirkkoihin, mutta se ei sido musiikkia. Uruilla voi soittaa mitä tahansa. Urkujen ääni syntyy, kun soittaja painaa kosketinta ja avaa siten venttiileitä joista ilma pääsee pilleihin. Urkujensoiton voi aloittaa vaikka ensimmäisenä soittimena. Soitonopiskelu vaatii mahdollisuutta päästä harjoittelemaan urkujen äärellä. KITARA

Kitara on kaikkien tuntema monipuolinen soitin. Musiikkiopistollamme pääset oppimaan klassisen kitaran salat intiiminä ja värikkäänä soolosoittimena sekä kiinnostavana kamarimusisointi- instrumenttina. Lisäksi opit säestämään musiikkia laidasta laitaan. Kitaroita on erikokoisia ja ensikitaran saa hankittua todella huokeasti. Sopiva aika aloittaa kitaransoitto on esikouluikäisestä aina senioriksi asti. 

KLARINETTI

Klarinetti on useimmiten kovasta grenadilla puusta valmistettu puupuhallin, jossa on mutkikkaalta näyttävä koneisto. Läppiä ja reikiä riittää, mutta jokaiselle löytyy käyttöä. Persoonallinen klaneetin ääni syntyy, kun puhalletaan ilmavirta suukappaleen ja sen alapuolelle kiinnitetyn ruokolehden (tai nykyään myös synteettisesti valmistetun) kielen väliin. Soitin on melko kevyt, ja se kulkee pienessä kotelossaan helposti. Ääni on pyöreä ja pehmeä, mutta pienikin huolimattomuus voi aiheuttaa jopa koko orkesterin soiton ylittävän kiljahduksen ns. kiksin. Hyvin laaja ääniala on klarinetin parhaita ominaisuuksia, vaikkakin samoilla sormilla soiva täysin erikorkuiset sävelet tuntuvat ensin hankalilta oppia. Lisäksi klarinetti on yksi ketterimmistä puupuhaltimista ja taitavan soittajan puhaltamat ”luritukset” kuulostavat virtuoosisilta. Soitin sopii kaikentyylisen musiikin esittämiseen.

Sopiva ikä aloittaa on noin 8-9 vuotta. 7-vuotiaan on oltava riittävän isokokoinen. Erityisesti käsien koko on ratkaiseva, koska isommatkin äänireiät täytyy saada peittymään. Hampaiden tulee olla pysyvät (ainakin neljä keskimmäistä alhaalla ja ylhäällä). Klarinetinsoiton voi aloittaa minkä ikäisenä vaan, mutta selviytyäkseen opintotavoitteista, 8-12 -vuotta on paras ikä.

Soitin ei ole kovin voimakasääninen, siis etteikö se sopisi kerrostalossakin asuville. Soittimen saa aluksi lainaksi opistolta. Edulliset muovista valmistetut, mutta puusta valmistetuilta näyttävät klarinetit maksavat vain runsaat 500 euroa. Puiset laadusta riippuen 900-1400 euroa. KONTRABASSO
Kontrabassoa käytetään monessa musiikkityylissä mm. klassisessa musiikissa, jazzissa ja kansanmusiikissa. Kontrabassosta on olemassa eri kokoja nuoria soittajia ajatellen.
Bassosoittimilla on oleellinen osa orkesterimusiikissa, koska ne luovat soinnuille pohjan. Sopiva aloitusikä on 10-vuotiaana.

KÄYRÄTORVI

Käyrätorvi on puhallinsoitin, joka kuuluu vaskisoittimien ryhmään. Soittamaan aloittamisen sopiva ikä on 7-8 -vuotiaana ja siitä ylöspäin. Puhallinsoittimessa tarvitaan ns. puhallusvoimaa eli tehokkaat keuhkot. Käyrätorvi painaa 500 - 1500g, riippuen torven koosta, joten myös käsien voimaa tarvitaan kannattelemaan soitinta. Käyrätorvi muodostuu suukappaleesta, puhallusputkesta, virityskoukusta, venttiileistä sekä laajenevasta putkistosta loppuen kello-osaan. Putkien pituus on yhteensä 2-4 metriä.

LAULU

Laulun opiskelun voi aloittaa musiikkiopistossa 15-vuotiaana. Tätä vanhemmilla on mahdollisuus opiskella laulua avoimella osastolla. 
Laulutunteihin kuuluvat hengitys-ja artikulaatioharjoitukset, äänenmuodostus, lauluteksteihin perehtyminen, eri kielten fonetiikat ja fraseeraus, tyyleihin perehtyminen ja nuotinluku.

Laulutuntien lisäksi harjoitellaan ja esiinytään säestäjän kanssa. Laulajat osallistuvat yhteismusisointiin, joka käsittää mm. erikokoiset lauluryhmät. Musiikkiopistossa on mahdollisuus opiskella sekä klassista että kevyttä musiikkia ja suotavaa olisi, että oppilas tutustuisi molempiin tyylilajeihin.LYÖMÄSOITTIMET

Lyömäsoittimeksi luokitellaan monet soittimet, joista syntyy ääni esim. lyömällä, raaputtamalla, hankaamalla tai ravistamalla. Tähän kategoriaan kuuluu niin monta eri soitinta, ettei kaikkien niiden hankkimiseen suinkaan tarvitse ryhtyä. Opintoihin tarvitset aluksi rumpusetin sekä myöhemmin jonkin melodialyömäsoittimen kuten marimba, vibrafoni tai xylofoni.

OBOE

Oboe on puhallinsoitin. Se valmistetaan puusta, yleensä eebenpuusta. Oboen persoonallinen ääni syntyy, kun puhalletaan ilmavirta röörin läpi soittimeen. Rööri on valmistettu niin ikään puusta. Kaksi ruokolehteä on sidottu vastakkain ja niiden värinä puhallettaessa rööriin tuottaa oboen äänen. Ääni on hyvinkin pehmeä ja kaunis, vaikka kyseessä on diskantti, eli korkeaääninen soitin. Oboelle on kirjoitettu paljon kauniita sooloja orkesterikirjallisuudessa.

Sopiva ikä aloittaa on noin 8-vuotiaana. Tärkein asia on kuitenkin, että sormissa on riittävä pituus ja maitohampaat ovat vaihtuneet pysyviksi hampaiksi. Soittimen saa aluksi lainaksi opistolta. Tervetuloa mukaan vaativaan mutta hyvin antoisaan harrastukseen.

PASUUNA

Pasuuna (myös vetopasuuna) on vaskipuhallin. Pasuunalla ääni muodostetaan muiden vaskipuhaltimien tapaan puhaltamalla tiukasti puristettujen huulien välistä suukappaleeseen. Tällöin saadaan soittimen sisällä oleva ilmapatsas värähtelemään, mikä puolestaan synnyttää äänen. Pasuunassa on luisti, jolla muokataan äänenkorkeutta muuttamalla soittimen pituutta. Pasuunan soittamisen voi aloittaa 7-10 -vuotiaana.

PIANO

Pianossa on koko maailma! Se on sekä kosketinsoitin, kielisoitin että lyömäsoitin. Pianolla voi myös tietyillä soittotavoilla imitoida esimerkiksi jousisoitinta tai puhallinta. Ääni syntyy koskettimen päässä olevan vasaran lyödessä kieleen. Pianoa soitettaessa käytetään usein myös kaikupedaalia, joka jättää äänet soimaan ja sillä sidotaan ääniä yhteen. Pianoa voi soittaa myös sen sisältä ja sillä voi alusta asti soittaa moniäänistä musiikkia. Piano on maailman suosituin soitin, sitä voi soittaa kuka tahansa!


POIKKIHUILU

Huilu on kevyt ja helposti liikuteltava puupuhallin, jossa on erityisen kaunis ääni. Huilunsoiton voit aloittaa aikaisintaan n. 7-vuotiaana, mutta harrastuksen aloittaminen myöhemminkin on mahdollista. Halutessasi voit vuokrata Musiikkiopiston huilun ensimmäiseksi vuodeksi ennen oman soittimen hankintaa. Huilunsoittajana pääset nopeasti osaksi puhallinorkesteria ja muita soitinkokoonpanoja. Tervetuloa mukavan ja palkitsevan harrastuksen pariin!

SAKSOFONI

Saksofoni luokitellaan puupuhaltimiin kuuluvaksi soittimeksi, vaikka se onkin valmistettu kokonaan metallista. Soittimen äänenmuodostus on suoraan verrattavissa klarinettiin. Suukappale ja kieli ovat hieman suuremmat kuin klarinetissa, jolloin ilmaa tarvitaan hieman enemmän. Soittimen paino ohjataan niskaremmillä/valjailla soittajan hartioille, jolloin sormet eivät rasitu liikaa. Kaikki äänireiät suljetaan läppien avulla, joka myös helpottaa sormien toimintaa soitettaessa. Sopivin aloitusikä on noin 8-9-vuotta, jolloin etuhampaat ovat vaihtuneet. Adolphe Sax rakensi ensimmäisen saksofonin 1840-luvun loppupuolella. Siitä lähtien soittimen monivivahteinen ääni on kiinnostanut sekä soittajia että säveltäjiä ja siitä on tullut hyvin suosittu kaiken tyylisen musiikin tekemiseen.


SELLO

Sello on jousisoitinperheen lempeä-ääninen hurmaaja. Sellonsoiton voi aloittaa jo n. 6-vuotiaana. Sellon suuren koon vuoksi sitä soitetaan tuolilla istuen ja soittoasento on luonnollinen ja miellyttävä. Leveä ja vahva käsi on eduksi sellistille. Opintojen alussa pieniä selloja on mahdollista lainata musiikkiopistolta.

SÄHKÖBASSO

Sähköbasso on bändisoittimien perusta ja komppisektion oleellinen osanen. Sähköbasso antaa aloittelevalle soittajalle onnistumisen kokemuksia ja alkeet ovat helppo omaksua. Pidemmälle edetessä soitin näyttää todellisen luonteensa ja antaa haasteita. Sähköbasso käy soittimena kaikille. Soittimen koko asettaa pieniä vaatimuksia ja ihan ala-asteen ensimmäisillä luokilla olevat aloittavatkin soittamisen yleensä lyhytskaalaisella sähköbassolla.

Tunneilla soittotekniset ja musiikinteoreettiset asiat liitetään aina käytäntöön. Suurin osa harjoittelusta onkin sopivien kappaleiden soittamista ja soittimen hallinta sekä musiikilliset taidot karttuvat siinä samalla. Tavoitteena on että jokainen sähköbassoa soittava osallistuisi myös bänditoimintaan.


SÄHKÖKITARA

Kukapa ei olisi kuullut sähkökitaraa? Soitin on ollut 1950-luvulta lähtien populaarimusiikin ytimessä tähän päivään saakka ja sen kehitys on vieläkin käynnissä. Sähkiksen soitossa pääsee alkuun melko pienellä rahallisella satsauksella ja soittamisen voi aloittaa jo nuorena, 8-9 vuotiaana.

TRUMPETTI

Trumpetti on vaskipuhallinsoittimista korkeaäänisin soitin. Soittimessa on suukappale johon huulia päristäen puhaltamalla saadaan kaunis ääni. Trumpetissa on myös kolme venttiiliä, joita painamalla, reippaasti puhaltaen saadaan erikorkuisia ääniä. Soittimen runko on rakennettu metalliseoksesta ja oppilasmallin soittimet ovat yleensä päällystetty lakalla. Ammattilaismallien pinnoituksessa on käytetty myös hopeaa ja kultaa.

Soittoharrastuksen voi aloittaa trumpetinsoitinvalmennuksessa 6-vuotiaana ja musiikkiopistossa 7-8 -vuotiaana. Yläikärajaa harrastuksen aloittamiseen ei ole. Säännöllisellä harjoittelulla ja innokkaalla asenteella saavutetaan hyviä oppimistuloksia ja elämyksiä. Trumpettia saa soittaa useissa eri yhtyeissä muun muassa puhallinorkesterissa ja Big Bandissä. Yhteismusisointi on tärkeä ja olennainen osa soittoharrastusta.


TUUBA

Tuuba on suurin ja matalaäänisin vaskisoitin. Se on äänialaltaan basso ja soittaa orkestereissa matalinta ääntä. Aloittamiseen vaaditaan motivaatiota ja sen, että kokee soittimen äänen mieleisekseen. 

Tuuban soitinesittely löytyy samasta videosta baritonitorven kanssa. 


VIULU

Viulu kuuluu jousisoitinperheeseen. Viulun ääniala on korkein. Siinä on kaunis ääni ja sen soittamisen voi aloittaa jo vaikka 4-vuotiaana. Viuluja on seitsemää eri kokoa, joten jokaiselle löytyy juuri sopivan kokoinen soitin. Viulu on orkesterisoitin, joten yhteissoitto kuuluu oleellisena osana viulunsoiton opintoja. Viulu sopii moneen musiikin tyylilajiin.